VSK Akademi

Har fått en del intresseanmälningar om att jag skall skriva lite om akademin och visst kan jag göra det. Dock skall sägas att jag kommer att informera mer om detta när allt jobb med Investbolaget är klart.

Det jag kan meddela är att Jörgen Zetterström ( i mina mått den absolut bästa rekrytering på ungdomssidan som VSK någonsin gjort ) kommer att göra akademin till en viktig del av VSK Fotboll. De ungdomar som kommer att ingå i vår akademi kommer att få en grundläggande utbildning i ämnet Fotboll. Han har jobbat med ungdomar inom BP och det säger det mesta då BP fostrat många, många framgångsrika spelare under åren.

Akademin kommer att vara VSK Fotbolls viktigaste redskap till att skapa bra och utbildade fotbollsspelare som skall gå hela vägen upp till A-laget i VSK.

Vi vill framförallt att vi skall skapa ett klimat bland alla Västerås klubbar att det skall vara naturligt att de bästa ungdomarna spelar hos VSK. VSK skall stå för utbildning av dessa spelare under 2-3 år och göra dessa till seniorspelare. VSK skall även förmedla spelare till de klubbar som samarbetar tillsammans med VSK Fotboll och genom det göra att VSK förhoppningsvis spelar i Allsvenskan, något lag i Superettan samt några lag i div 1 Norra. Detta kommer akademin i VSK att skapa inom 5-10 år förutsatt att vi har ett förtroende av samarbetsklubbarna och att vi rekryterar in spelare inom länet.

Samarbetet med VIK & GIF fick sig en törn för en månad sedan när Fredrik Gisicke lämnade VSK Fotboll. Men detta gjorde det också möjligt att få in Jörgen Zetterström som akademichef. VSK måste ha en chef som ansvarar över denna stora satsning och det räcker inte med att ha en styrelseperson som sköter det administrativa runt detta. Fredrik G. gjorde ett jättejobb med akademin och jag hoppas att han kan komma att hjälpa klubben på något sätt längre fram.

Vi söker just nu en huvudsponsor för Akademin och det gäller att få fram det för att kunna stärka organisationen med bra tränare & ledare. Vi vill jobba mkt med individuell träning för att skapa en framtida seniorspelare och vi går ifrån lite av tänket på att vinna till varje pris. Det viktiga är inte att vinna Junior-SM utan det är att få fram så många seniorspelare som möjligt ur akademin som gör att vi i längden går upp i Allsvenskan och kan behålla våra ungdomar när de blir bra. Hade vi varit i superettan så hade glappet inte varit så stort för Filip Stenström och Daniel Gustavsson lönemässigt. VI kan idag på Div 1 Norra nivå inte behålla talangerna och ärligt talat så känner nog alla det att om de har en lön på någon eller några tusenlappar och sedan får heltidslöner hos AIK eller Malmö FF så är det omöjligt för oss att stoppa dessa spelare.

Akademins mål är att vi skall få fram spelare till seniorverksamheten och på det sättet gå längre upp i seriesystemet och ha lättare att behålla alla talanger. Något vi idag känner omöjligt.

Kommer att ge Er en intervju av Jörgen Zetterström på denna blogg under denna vecka. Detta för att Ni skall få ännu mer information om vad VSK idag står för.

Samarbetet med VIK & GIF skall om jag får bestämma fördjupas och göras ännu mer klart. Att VIK har en av de bästa ungdomsverksamheter tillsammans med GIF och det skall de fortsätta med. VSK skall vara den naturliga kopplingen till om man vill satsa och lägga ner sin själ för att bli så bra som möjligt. VIK & GIF skall få möjlighet att låna spelare av VSK som VIK har gjort i år och som GIF har gjort av VIK i år. I förlängningen så är det kanske VSK som är toppen i Allsvenskan medans VIK är i Superettan och GIF i div 1 Norra. Då har vi verkligen lyckats med vår satsning tillsammans. Men som sagt det krävs tålamod och det krävs av alla samarbetsklubbar att jobba åt samma håll. Om vi gör det kan nyttan av detta bli 100%.

Återkommer när jag intervjuat Jörgen Zetterström om jobbet som akademichef.

Återkommer också inom kort om hur VSK skall sköta rekryteringen till akademin och vem som skall ansvara över detta.

Carpe Diem



Kommentarer
Postat av: Fredrik

Bra synpunkter. Det är i princip omöjligt för VSK i norrettan att kunna locka lovande spelare kvar. I superettan är det så mycket enklare. inte bara ekonomiskt, utan även sportsligt.

2009-12-02 @ 20:18:27
URL: http://faderfredrik.se
Postat av: Eklund

Jire:



Varför inte lägga ut intervjun på officiella? Kan hjälpa dig med det om du så önskar. Jag tycker att det vore kanonbra om en sån grej skulle komma ut på hemsidan först, som med mycket annat.

2009-12-02 @ 21:45:26
URL: http://vskfotboll.nu
Postat av: Fredrik Persson

Fredrik,

tack för mycket intressant och livgörande läsning. Att bygga upp VSK organisatoriskt från grunden tror jag är en nödvändighet för att på sikt nå sportsliga resultat. Långsiktigt är detta en helt riktig strategi, även om vi grönvita kanske på kort sikt får släppa tankarna på snabbt serieavancemang. Jag ställer mig därför lite frågande till att tala så tydligt i termer av VSK i allsvenskan, VIK i Superettan och GIF i Norretttan. Finns det inte en risk att den typen av konkreta målsättningar (särskilt då de är minst sagt högflugna i relation till hur Västeråsfotbollen ser ut idag) stjälper, snarare än hjälper?

2009-12-04 @ 11:54:38
Postat av: Fredrik Jireteg

Fredrik Persson: att tala i termer med att VSK skall vara i allsvenskan kommer jag alltid att göra för det är målsättningen. Om vi bygger rätt nu så kommer VSK att aldrig bli sämre något år, varken ekonomiskt, organisatoriskt eller sportsligt och det gör att vi måste även se på lång sikt var vi vill vara. Men jag håller med, det gäller att tona ner det målet så länge vi inte är där. Ödmjukt proffsiga skall vi vara.

2009-12-09 @ 19:34:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0